Bir Doğa Olayı-Chionophile (Çinofiller) - Yaşam Takımları™

Bir Doğa Olayı-Chionophile (Çinofiller)

Bu olayın oluşturduğu güzel bir duygu…

*Çiniofiller ( Chionophile)*

Doğa olaylarından birisi de kardır, peki bu oluşumu hiç merak ettiniz mi?

 Kış aylarında güneş ışınları çok güçlü olmadığı için bulutların bulundukları  yüksekliklerde hava sıcaklığı çok düşük olur.

Yeryüzünden, atmosfere yükselen su buharı, sıvı hale geçmeden doğrudan buz kristali haline dönüşür. 0,1 mm çapındaki buz kristalleri ise birbirine yapışarak, kar tanelerini oluştururlar.

Kar kristalleri altıgen bir şekil içindedirler. Her bir koldan üç ve toplamda onikili kollar çıkar. Bu dizilişin sebebinin oksijen atomlarının diziliş şekli olduğu sanılıyor.

Hafiflikleri nedeniyle o kadar yavaş inerler ki üçbin metreden inmeleri iki saat alabilir.

Chionophile, kelimesi yunanca kökenli bir sözcüktür. ‘chion’ kar, ‘ophile’ sevgili anlamındadır.

Türkçe’de tam olarak karşılığı yok aslında, çiniofil yani ingilizce adıyla chionophile, kar yağışlı ve soğuk havaları seven insanlar için kullanılır.

Bu resimdeki atmosferi seviyorsanız, siz de bir çiniofilsiniz…

Çiniofiller (chionophile), kardan hoşlanan insanlardır.

Kar seven insanlar olarak adlandırılan çiniofiller, psikolojik olarak kar yağdığı günler daha çok mutlu olurlar. Kar yağdığında mutluluk hormonları devreye girer.

Karda yürürken karın çıkardığı sese bayılırlar.

Kar suyunun tadını bile bilen bu kişiler, kar yağdığı zaman ellerini sevinçle havaya kaldırıp bulutlara teşekkür edecek kadar sevinçli olurlar.

Çiniofillerden bahsetmişken bu sevgiyi dünyada en yoğun yaşayan şehirleri sıralayalım;

*Dünyada en fazla kar yağan 10 şehir*

Dünyanın en karlı şehirleri dendiğinde birçoğumuzun aklına hemen Sibirya veya İskandinav ülkeleri gibi yerler gelir. Oysa gerçek çok farklı.

Dünyanın, nüfusu yüzbinden fazla olup da yıllık yağan kar ortalaması en yüksek ilk üç şehri de Japonya’da bulunuyor. Yine dünyanın en fazla kar yağışı alan on büyük şehrinden dördü Japonya’da, üçü ABD’nin New York eyaletinde ve üçü de Kanada’da.

Amerika Bülteni’nin hazırladığı, dünyada yıllık kar yağışı ortalaması en büyük o 10 şehir şu şekilde:

*1- Aomori (Japonya)*

Honşu Adasının en kuzey ucundaki Üçyüz bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyükşehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.

*2- Sapporo (Japonya)* 

Japonya’nın en büyük dördüncü, ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasının ise en büyük kenti olan iki milyon nüfuslu Sapporo, yılda 4,8 metre kar yağışı alıyor.

*3-Toyama (Japonya)*

Japonya’da Honşu adasının orta kesiminde Japon Denizi sahilinde yer alan dört yüz on yedi bin nüfuslu kente yılda ortalama 3,6 metre kar yağıyor.

*4-St John (Kanada)*

 Kanada’nın doğusundaki Newfoundland adasındaki yüz bin nüfuslu kent, yılda ortalama 3,3 metre kar yağışı alıyor.

*5-Quebec City (Kanada)*

Quebec eyaletinin Montreal’den sonra ikinci büyük kenti olan Quebec City de Syracuse gibi yılda ortalama 3.15 metre kar yağışına sahne oluyor. dört yüz doksan bin nüfuslu kent, Kuzey Amerika kıtasının en eski kentlerinden biri.

*6-Syracuse, (ABD)*

New York eyaletinin batı kesimlerinin merkez kenti olan yüz kırk beş bin nüfuslu Syracuse, yılda 3,15 metre kar yağışı alıyor.

*7-Saguenay, (Kanada)*

Quebec eyaletindeki yüz kırk beş nüfuslu kent, yılda ortalama 3,12 metre kar yağışı alıyor.

*8-Akita (Japonya)*

Japon denizinin doğu sahilinde ve Japonya’yı oluşturan adaların en büyüğü olan Honşu adasının kuzey doğusunda yer alan üç yüz yirmi bin nüfuslu Akita’ya yılda ortalama 2,7 metre kar yağıyor.

*9-Rochester (ABD)*

New York eyaletinin bir başka kuzey kenti, iki yüz atmış bin nüfuslu Rochester, yılda ortalama 2,5 metre kar yağıyor.

*10-Buffalo (ABD)*

New York eyaletinin, Erie Gölünün hemen doğusunda Kanada sınırına yakın kenti Buffalo’ya yılda ortalama 2,4 metre kar yağıyor. İki yüz elli dokuz bin nüfuslu kent, Niagara Şelalesine de ev sahipliği yapıyor.

Bu duyguyu en çok yaşayan ilk on şehirden sonra, tam zıttı hiç yaşayamayanlar coğrafyalar da mevcut

Çoğu insan hiç kar görmeyen yerleri merak eder. Dünyadaki insanların üçte ikisi hiç kar görmemiştir. Bu rakam oransal olarak %66.6 civarına denk gelmektedir.

Hiç kar görmeyen insanlar genellikle sürekli yaz mevsimi ya da ılık kuşakta yaşayan ülkelerdendir. Hiç kar yağmayan ülkeleri şu şekilde sayabiliriz;

Özetle; Karayip Denizinde yer alan *Dominik Cumhuriyeti’* nde, Güneydoğu Asya coğrafyasında yer alan *Kamerun’* da, Güney Amerika’nın tropik iklim kuşağında yer alan *Kolombiya’* da, Sıcak ve nemin aşırı değerlerde olduğu *Singapur’* da, Ekvator’un üzerindeki *Kiribati’* de, Hint Okyanusu’ndaki *Maldivler’* de ve *Ekvator* ile ılıman iklim kuşağında yer alan *Gabon, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Kenya, Somali, Endonezya, Ekvador, Brezilya, Sudan, Çad, Bolivya, Nijerya, Mali, Moritanya, Venezuela’* da hiç kar yağışı görülmemektedir.

*Hindistan* ve *Pakistan’* da ise çok ender de olsa kar görülebilmektedir.

Kasımda aşkı bilmem ama aralıkta mentörler ve usta masa da gördüğümüz manzarayı ön izleme olarak kabul edersek, ocakta Aladağlar’da kar başkadır diyebiliriz.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi merak ediyoruz, lütfen yorum yapın.x